perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kasvimaasuunnitelma

Tekisi mieli jo päästä kylvämään lisää, mutta olen vakaasti päättänyt, että teen seuraavat kylvöt vasta huhtikuussa. Omaa pihaakaan ei voi vielä suuremmin suunnitella, sillä haluan ensin nähdä, mitä kaikkea siellä kasvaa ennestään. Mielekkään tekemisen puuttuessa meinaa välillä iskeä turhautuminen.

Sitten silmiini sattui Sadun kasvimaasuunnitelma ja päätin tehdä suunnitelman vanhempieni kasvimaalle. Omaan pihaamme meillä ei ainakaan toistaiseksi ole aikomusta perustaa hyötymaata. Mansikan ja yrttien kasvattaminen ruukussa saanee meidän osalta riittää.

Yleensä olemme kylväneet vanhempieni kasvimaalle lähinnä hernettä ja porkkanaa. Ihan hyvin ne ovat kasvaneet samoilla paikoilla vuodesta toiseen, mutta päätin nyt kokeilla viljelykiertoa. Toisaalta kasvivalinnatkin näyttävät tänä vuonna melko erilaisilta kuin yleensä. Hernettä emme kylvä kasvimaalle lainkaan, sillä suunnitelmissa siintää kokonainen hernepelto.

Ensimmäiset siemenhankinnat.
Hankin alkuun Exotic Gardenilta luomuporkkanan 'White Satin', luomukukkakaalin 'Snowball' sekä kaskinauriin 'Enon kanta' siemeniä. Lisäksi vanhoista varastoista löytyi ruusukaalin 'Groninger' ja parsakaalin 'Calabrese' siemeniä, joiden itämisestä en tosin menisi takuuseen.

Tutustuin Hyötykasviyhdistyksen sivuilla kumppanuuskasveihin. Sopivat kumppanuuskasvit edistävät toistensa kasvua, toimivat tuulensuojana tai vähentävät tuholaisten aiheuttamaa vahinkoa. Selvisi, että porkkanalle hyviä vierustovereita ovat muun muassa kaalit, salaatti ja tomaatti. Kaalit pitävät esimerkiksi porkkanasta, salaatista ja samettikukasta. Nauris taas viihtyy vaikkapa salaatin ja tomaatin kanssa. Pyörittelin näitä tovin mielessäni ja tulin lopulta siihen tulokseen, että tarvitsemme ehdottomasti vielä salaatinsiemeniä. Harkitsin myös tomaattia, mutta se on listan mukaan huono naapuri kaalille, joten päätin hylätä sen heti alkuunsa.

Tämän salaatin väri hurmasi minut.
Lidlistä sattui löytymään hauskaa punasävyistä lehtisalaattia 'Lollo Rossa'. Päätin ottaa sen kokeiluun. Aiemmin olen kasvattanut salaattia vain ruukussa.

Pitäähän kasvimaalla olla kukkiakin -vihdoin!
 Minulla ei ole ollut tapana kylvää kasvimaalle kukkia, vaikka olenkin pitkään tiennyt, että esimerkiksi samettikukista ja kehäkukista on siellä hyötyä. Nyt päätin vihdoin ja viimein ottaa ne käyttöön. Kuulemma erityisesti kaali hyötyy samettikukan seurasta, sillä se torjuu kaaliperhosia. Ostin siis kahta eri ryhmäsamettikukkaa 'Orange Flame' ja 'Bolero' sekä kehäkukkaa 'Fiesta Gitana'. Vielä on vähän arvoitus, miten sijoittelen nämä kasvimaalle, mutta eiköhän niille löydy paikkansa.

Suunnitelma näyttää nyt tältä.
Kasvimaa on kooltaan noin 2 m x 2,5 m. Mielestäni on yksinkertaisinta, kun kasvit on sijoiteltu riveittäin. Jaoin nauriin, salaatin ja porkkanan riveistä palaset kaaleja varten, koska minulla on useaa eri kaalilajia ja ne myös vaativat ison kasvualan. Jatkossa olisi tarkoitus, että jokainen rivi olisi vain yhden kasvin käytössä ja niiden paikat vaihtuisivat vuosittain.

Seuraavaksi alankin suunnitella uutta kukkapenkkiä vanhempieni pihaan. Äitini pitää kirkkaista väreistä, erityisesti punaisesta ja keltaisesta. Itse olen enemmän hempeiden pastellisävyjen ystävä, mutta välillä on hauska suunnitella jotain ihan erilaista. On ehkä jopa helpompaa suunnitella toiselle kuin itselle, koska omaan puutarhaan tahtoisi kaikki mahdolliset suosikkikasvinsa, mutta toisen pihaan pystyy rajaamaan sopivan määrän yhteensopivia kasveja.

Mitä suunnitelmia teillä on kasvimaalle ensi kesäksi? Menettekö vanhalla tutulla suunnitelmalla vai onko luvassa aivan uusia lajikokeiluja?

Aurinkoista viikonloppua jokaiselle!

8 kommenttia:

 1. Siemenet ja mukulat on jo tilattu ja ostettu. Erityistä suunnitelmaa ei ole. Samettikukkaa, kehäkukkaa ja hunajakukkaa ainakin kylvän hyödyksi ja kauneudeksi.

  VastaaPoista
 2. Mukavat suunnitelmat! Minulla kasvimaalle tulee mm. valkosipulia, porkkanaa, pinaattia, palsternakkaa, salaatteja, kehäkukkaa, samettikukkaa, herneitä ja papuja. Osan laitoin jo syyskylvönä. Kiva, että vierailit blogissani, tervetuloa uudestaankin! Sieltä löytyy myös esim. etusivulta suosituimpien postausteni joukosta tekemäni kooste kumppanuuskasveista, jos kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynpäs lukaisemassa kumppanuuskasveista. :) Mukavalta kuulostaa sinunkin kasvimaasuunnitelmat!

   Poista
 3. Voih, noista saakin ihastuttavan sadon ja herkkuja niin ruokapöytään kuin silmänruokaakin!

  Lempeää kevätviikkoa sinulle ja kiitos kun jätit viestin blogiini! =)

  VastaaPoista
 4. Hei keijunkukkanen. Olet voittanut blogini arvonnassa kirjan Nykyaikainen kaupunkipuutarha. Onnittelut! Ilmoitatko minulle osoitteesi jotta voin postittaa voittokirjan: anneli.airola@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olipa todella mukava yllätys voittaa noin mielenkiintoiselta vaikuttava kirja! :)

   Poista