tiistai 14. maaliskuuta 2017

Appelsiiniposset

Tänään oli tarkoitus istuttaa muutamia kukkasipuleita. Ystäväni flunssa tuli kuitenkin jälleen kylään ja olo on kuin jyrän alle jääneellä. Ärsyttää suuresti, sillä ehdin välillä olla vain pari päivää terveenä edellisen, kaksi viikkoa kestäneen flunssan jälkeen. Kukkasipuleiden istutus saa odottaa ainakin huomiseen, sillä nyt aion keskittyä löhöilyyn.

Flunssalääkkeeksi päätin valmistaa appelsiiniposseja. Resepti on napattu jostain vanhasta Pirkka- tai Yhteishyvä-lehdestä talteen.

Appelsiiniposset
5 dl kuohukermaa (itse käytin 4 dl)
1 dl sokeria
½ dl appelsiinimehua
½ dl sitruunamehua
1 appelsiinin kuori raastettuna

Aloita raastamalla appelsiinin kuori. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon appelsiini- ja sitruunamehu sekä appelsiinin kuoriraaste. Jaa seos annosmaljoihin. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Haastavinta possejen teossa on odottaa, että ne jähmettyvät. Minä en malttanut odottaa kuin kaksi tuntia, kun jo lankesin ottamaan ensimmäisen annoksen. Hyvää oli, vaikkakin melko löysää. Neljän tunnin jälkeen posset olivat jähmettyneet kunnolla vasta puoliväliin asti, joten suosittelen pitämään näitä jääkaapissa yön yli. Toki pienemmät annosmaljat saattaisivat myös nopeuttaa jähmettymistä. Itse käytin annosmaljoina tavallisia juomalaseja. Maku oli joka tapauksessa niin hyvä, että muistin ottaa kuvan vasta, kun viimeisestäkin annoksesta oli jo hieman maisteltu.

Kävin taas kerran Prismassa, sillä tyttäreni tarvitsi uudet kurarukkaset. Samalla tarttui mukaan ruukkutulppaani. Olihan flunssapäivään saatava piristystä. Valitsin pinkit tulppaanit, mutta niistä ei ollut kukkivaa eikä edes kunnolla nupulla olevaa versiota, joten kukintaa saa vielä odottaa jonkun tovin.


Kauppareissu ei ollut mitenkään erityisen nautinnollinen, sillä tyttäreni päätti heittäytyä useampaan otteeseen makaamaan keskelle käytävää. Itse olin siinä vaiheessa aivan poikki, joten lahjoin hänet käyttäytymään kunnolla ostamalla pussin tuoksuherneen siemeniä. Tai ehkä sekin oli enemmän palkinto äitille?

Loppupäivä onkin mennyt hunajalla maustettua teetä lipittäen. Vielä kun jaksaisi sulattaa pakkasesta vaikkapa rasiallisen viinimarjoja. Mitä keinoja teillä on flunssan taltutukseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti